​Министър-председателят Кирил Петков увери, че страната ни вече е готова да

...
​Министър-председателят Кирил Петков увери, че страната ни вече е готова да
Коментари Харесай

България вече е готова да поеме максимален брой бежанци от Украйна

​Министър-председателят Кирил Петков увери, че страната ни към този момент е подготвена да поеме оптимално огромен брой бежанци от Украйна, откакто инспектира граничните пунктове с Румъния при Русе.

" Вече държим процеса под надзор – от влизането до настаняването на бежанците, всичко оттук-нататък ще бъде проследимо и на една обща база от данни. Вагоните са оборудвани, има работещи компютри, принтери и хора, които са подготвени да записват. Имаме действителна работеща система``, изясни пред публицисти министър председателят.

" България е една европейска граница, подготвена да поеме огромен брой хора от Украйна, не са само палатки – имаме хора, Червен кръст, пожарна сигурност... всичко това е координирано ", акцентира Петков.

Вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова уточни от своя страна, че България е една от първите страни в Европейски Съюз, която към този момент съумява да издава статут за краткотрайна протекция, защото разполага с всички нужни неща.

На въпрос по отношение на диалога с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис Петков означи, че тя е благодарила на България, задето страната ни е говорила в един глас с Европейски Съюз, както и че продължаваме да бъдем предвидим сътрудник на НАТО.

Премиерът добави, че България не може да взима независимо решение, тъй като " България е НАТО, България е Европейски Съюз ".

" Трябва да приказваме в един глас. Да, можем да имаме диспути по някои въпроси, само че най-после излизаме с един общ глас ", уточни той.

Кирил Петков бе безапелационен, че не е допустимо на този стадий МиГ-овете ни да бъдат ремонтирани в Русия, а ще се търсят други разновидности.

" Ще мислим какво да вършим, с цел да може българското небе да има задоволителна протекция ", добави министър-председателят.

Близо 38 хиляди украински жители се намират в България към днешния ден. Това оповестяват от Гранична полиция. Едва 267 от тях обаче са подали молби за протекция.

От вътрешното министерство прецизират, че от 24 февруари на всички гранични пунктове в България досега са влезнали над 81 хиляди украински жители.

От тях все още на територията на нашата страна са останали към 38 хиляди.

От Гранична полиция допълват още, че подадените 267 молби за протекция са изпратени в Държавната организация за бежанците.

Най-голям е потокът на влизащи украинци у нас на граничните пунктове " Дуранкулак " и " Дунав мост-Русе ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР